Vă cunoașteți înaintașii?

24 februarie 2014

 

Dragi copii,

elena_tanasescu_hSunt Elena Tănăsescu, învățătoarea voastră de la clasa a II-a C, și vreau să vă provoc, pe voi și pe părinții voștri, cu următoarea interactivitate din ciclul Problema saptamanii.  Pentru a veni cu răspunsuri corecte și complete, nu ezitați să cereți sprijinul părinților voștri şi chiar al bunicilor și străbunicilor voștri. Ați auzit proverbul: „cine nu are bătrâni, să își cumpere”?

Aştept timp de o săptămână (până pe 3 martie 2014) răspunsurile voastre în comentariile la această pagină (formularul de mai jos), sau pe pagina de facebook a școlii care trimite la această pagină. Creaţia câştigătoare va apărea sub forma unui ARTICOL în secțiunea de linkuri de pe manșeta din stânga a acestei pagini. Tot acolo, precum și în clasă, voi comenta și eu răspunsurile voastre. Mult succes tuturor, mici sau mari!

Câţi bunici au avut, în total, bunicii tăi? Realizează arborele genealogic al familiei tale până la ultima generaţie cerută de problemă – bunicii bunicilor tăi! Reprezintă fiecare generație cu o altă culoare! Dacă ai fotografii, lipeşte câte una fiecărui strămoș al tău! Alege-l pe cel mai reprezentativ bunic/bunică, străbunic/strabunică şi relatează, în faţa clasei, un fapt sau un eveniment prin care acel înaintaș al tău s-a remarcat în viață (exemplu: Bunicul/ Străbunicul meu se numea…şi a fost un renumit aviator ce l-a cunoscut pe Traian Vuia şi a ocupat o funcție importantă …în timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Bunica a fost învățătoare şi în această foto este prima ei clasă din localitatea…anul…etc. ).

Pentru a vă veni în ajutor, vă prezint acest arbore genealogic printabil, cu ajutorul căruia vă puteți reprezenta bunicii, străbunicii, și chiar pe bunicii bunicilor voștri, plasându-vă pe voi înșivă pe chiar trunchiul arborelui. Hai să vedem cine își cunoaște cel mai bine arborele genealogic? În ce mă privește, am să încerc și eu să rezolv tema o dată cu voi!

Problema saptamanii


6 comentarii

 1. Buna seara,

  Va trimit, mai jos, povestioara!

  O seara minunata!

  Un act de curaj – Marasesti, Primul Razboi Mondial

  de Rares Ion, clasa a II-a C

  Era o noapte ploioasa in anul 1917. Un tanar de 20 de ani era de planton, departe de familia lui, dar aproape de pamantul pe care voia sa il apere de vrajmasi.
  La un moment dat, de tanar se apropie un barbat impozant insotit de o suita.
  “Lasa-ma sa trec!”, i-a poruncit barbatul tanarului.
  “Spuneti parola!”, a raspuns tanarul.
  “Sunt regele. Lasa-ma sa trec!”
  “Stiu ca sunteti regele, dar trebuie sa imi spuneti parola”, a insistat tanarul soldat.
  In acel moment, regale l-a palmuit pe soldat.
  “Spuneti parola!”, a continuat soldatul neclintit.
  Si vazand curajul tanarului soldat, regele l-a imbratisat, spunandui-i “Bravo, soldat! Cu oameni ca tine vom putea invinge inamicii.”
  Regele i-a oferit soldatului o moneda de argint, cu care in acea perioada puteai sa cumperi o pereche de boi.
  Acum, moneda se afla la bunica mea care a primit-o de la bunicul ei cand a intrat la facultate. Tanarul soldat este stra-strabunicul meu, care a fost primarul satului Ranghilesti, un loc minunat in nordul Moldovei.
  Sunt mandru ca port in sangele meu vitejia stra-strabunicului meu.
  Vom vedea in timp cine va merita sa primeasca moneda de la bunica mea: eu, fratele meu sau varul meu? Sau poate copiii nostri?

 2. Livia – Alexandra İonașcu

  Clasa a IIa C

  Prof. Elena Tanasescu

  Bunicii bunicilor mei, au luptat în primul Război Mondial. In anul 1914 România intră în război alături de Tripla Ȋnţelegere (Antanta) iar în anul 1918 războiul se încheie.
  Ei au fost medici pe front, au salvat sute de vieţi prin metode greu de imaginat, bolnavii erau ţinuţi pe scânduri date cu var, să nu se infecteze, au fost în contact cu bolnavii de holeră și tifos. Bunicii bunicilor mei au fost oameni curajoși cărora nu le-a fost frică de boală și nici de tunuri și arme.
  Străbunicul meu din partea mamei, Ilie Florescu a luptat în al cel de-al doilea Război Mondial 1941-1944, în scopul de a recupera teritoriile răpite de URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) : Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței.
  Străbunicul meu a luptat în Campania din vest pentru eliberarea Transilvaniei, unde România a și câstigat.
  El a fost împușcat pe cămpul de luptă și a murit drept un erou al ţării.
  Străbunicul meu din partea tatălui, Neagu S. în perioada 1940-1944 a luptat în al doilea Război Mondial plecând cu frontul din Judeţul Cluj ajungând până în Stalingrad și înapoi pe jos. Eu îi consider pe toţi eroi ai familiei mele.

 3. Despre bunicii mei, în două cuvinte
  (Olivian Dobrinescu, clasa a II-a C)

  Cu ajutorul părinților, al lui Mi și al lui tataie, am aflat până și numele bunicilor bunicilor mei. Interesant este că pe părinții lui tata și pe cei ai mamei îi chema aproape la fel: Costel și Mariana. Și mai interesant este că de fiecare parte am avut câte un străbunic croitor și altul învățător. Străbunicul Victor Păunescu din partea mamei și Bebe Păunescu din partea tatei, au fost directori de școli și au scris monografii ale satelor și comunelor Giulești și Șimnic.

  Am aflat și o poveste, cea mai veche care se știe prin familie. Un străbunic, Siminoc, avea șlep la Dunăre, în satul Dunavăț, pe la 1860. S-a însurat cu Pârva, o fată frumoasă de la bulgari. Care purta șalvari și de aceea o râdea lumea. Siminoc a vândut șlepul și a rămas acasă s-o ajute pe soție și s-o ferească de gura lumii.

 4. Poveste
  (Delia Nazare clasa a II-a C)

  Mama si tata. Cuvinte iubite, calde si blande, spuse cu dragoste si care aduna toate sentimentele bune ale fiecarui suflet de pe Pamant.

  Bunica Rodica, mama mamei mele, mi-a povestit intr-o zi despre tatal ei si strabunicul meu. Ion Grosu, acesta ii era numele, a avut o viata grea, dar si frumoasa. A luptat in ambele Razboaie Mondiale.

  La 17 ani s-a casatorit cu strabunica mea, Ileana, iar dupa un an au avut primul copil. Apoi a plecat pe front, la lupta, in primul Razboi Mondial. Au mai avut inca trei copii. In total trei fete si doi baieti. Primul nascut baiat.

  Din al doilea Razboi Mondial, strabunicul meu a ramas invalid de razboi. Fara un picior, lasat la vatra, si-a purtat viata cu cinste, muncind si crescandu-si impreuna cu strabunica, cei patru copii.

  Cu toate greutatile, bunica mea, Rodica, a facut scoala si facultate si a devenit un om minunat, ca si toti ceilalti frati ai ei.

  Sunt mandra de tot neamul meu, pentru ca au fost si sunt oameni destepti, buni, generosi, impliniti, frumosi pe dinauntru si pe dinafara, muncitori si nu in ultimul rand, demni si liberi.

 5. Iarina-Maria Ionescu
  clasa a II-a C

  Am aflat de la parinti, ca atat bunicii cat si strabunicii mei au cate o povestioara pe care eu vreau sa o stiu. Pentru ca mi s-au parut interesante, am vrut sa le scriu pe toate.

  Bunicii si strabunicii mei materni au fost de mare ajutor intr-o comuna cu oameni saraci si analfabeti. Asa cum se arata in cartea “Monografia comunei Naeni-Buzau”, publicata in anul 1940 si republicata in anul 2012, bunica mea Elena, a ajutat prin profesia ei, invatatoare, copiii comunei. Aceasta profesie este o traditie in familia noastra.

  Bunicul Ion, a desenat pentru copiii din sat harta Romaniei dupa care au invatat mai multe generatii.
  Strabunica Maria a avut norocul sa il cunoasca pe marele scriitor si preot Gala Galaction, despre care vorbea cu mare mandrie.

  Strabunica Aurelia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a croit si a cusut haine pentru soldatii care au aparat comuna.

  Fratele strabunicului, Mitica, a luptat pe front si deoarece nu s-a intors cu ceilalti soldati, a fost declarat decedat. Familia l-a inmormantat simbolic, insa el era prizonier intr-un lagar de razboi. La sfarsitul razboiului s-a intors acasa, a fost decorat erou, devenind om de baza al comunei.

  Strabunica paterna, Gheorghita, a pus bazele statiunii de tratament Sangeorz Bai, in anii 1950-1960.

  Sunt mandra de familia mea.

 6. Va felicit, dragii mei, pentru ca ne-ati împărtășit, intr-o forma atât de frumoasa, momente dragi din viața bunicilor si strabunicilor vostri, din istoria familiilor voastre! A fost un exercitiu care mi-a demonstrat, încă o data, cât de inteligenti si creativi puteți fi!

Lasă un comentariu

Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.