NOU: Programul Ajutăm Împreună al fundației Școala de Valori și Kaufland. Cursuri gratuite de programare și interacțiune IT


scoaladevalori

 

După cum aţi aflat, organizația non-guvernamentală Școala de Valori, sub inaltul patronaj al Ministerului Educației Naționale și în parteneriat cu KAUFLAND ROMANIA SOCIETATE ÎN COMANDITĂ derulează în școli inițiative având ca scop susținerea educației la nivel național prin sprijinirea elevilor din învățământul gimnazial.

Școala Petre Ghelmez a fost inclusă în proiectul AJUTĂM ÎMPREUNĂ ce vizează dotarea cu calculatoare și softuri performante a 102 școli gimnaziale din învăţământul de stat din 72 de oraşe în care sunt deschise magazine Kaufland, creând astfel 102 centre informaţionale în toată țara, dedicate unei educaţii inovatoare. În total, peste 3000 de calculatoare noi vor pune în mişcare educaţia inovativă la nivelul întregii țări.

ajutam impreuna

Astfel, școala a fost dotată cu un Centru de Informatică, gata să primească elevii pentru a fi iniţiaţi în tainele IT-ului. 30 de PC-uri HP cu procesoare Intel Pentium I5. Acestora li se mai adaugă şi un panou Full HD Hitachi de 65″ complet interactiv, provenit dintr-un premiu din partea Primăriei Sectorului 2, pentru participarea la programul Primăvara Școlilor. Toate calculatoarele sunt cuplate la internet de mare viteză pe fibră optică. La sfârşitul acestui articol puteţi vizualiza o scurtă galerie foto.

În ceea ce priveşte educaţia IT a copiilor noştri este clar că această nouă generaţie trebuie pregătită să înfrunte viitorul. Un viitor interactiv cu mediile computaționale virtuale, complet diferit de prezentul, şi mai ales de trecutul, nostru educaţional. Copiii vor avea din ce în ce mai des ocazia să utilizeze platforme digitale, o fac deja jucându-se: trebuie să o facă și pentru învățare, precum și pentru a munci performant.

După ce se va finaliza instalarea calculatoarelor în toate şcolile, urmează instalarea aplicaţiilor Edu Apps, care le vor permite elevilor şi profesorilor să înveţe şi să-şi organizeze lecţiile într-o manieră interactivă.

Dar până atunci, Școala și Asociația de Sprijin lansează oficial în luna martie programul gratuit de educare IT a elevilor Şcolii Gimnaziale Petre Ghelmez, sub coordonarea lui Mihai Priboianu, tăticul unei eleve a școlii.

Cursurile sunt ţinute în mod voluntar de părinţi activi ai şcolii precum şi de o serie de voluntari externi. Înscrierile se vor putea face la secretariatul şcolii prin completarea unui tabel special destinat. La înscriere părinţii vor alege ziua şi ora, conform instrucţiunilor din tabel. Cursurile sunt valabile exclusiv pentru elevii din şcoală, cu vârsta între 8 şi 15 ani.

Programarea va fi învăţată pe platforma extrem de versatilă şi uşor de asimilat şi de utilizat Scratch. O serie de lecţii vor permite copiilor:

  • să înţeleagă ce este gândirea algoritmică şi să înveţe cum să implementeze algoritmii în mod secvenţial pentru a executa o serie de instrucţiuni
  • să creeze în mod grafic programe pe care să le poată depana şi să înţeleagă noţiunea de eroare
  • să utilizeze tehnologia pentru a crea, a extrage şi a utiliza materiale digitale (audio, video, foto) în programare
  • să utilizeze tehnologia în mod responsabil, să înveţe să îşi construiască jocuri, nu doar să le joace
  • să înveţe limba engleză prin asimilarea repetată a unor comenzi-bloc grafice

După parcurgerea lecţiilor de programare cu Scratch, părinţii vor primi un raport de evaluare a stadiului de asimilare a noţiunilor de programare pentru fiecare elev în parte.

Dar, totuşi, ce este Scratch?

Scratch este un limbaj de programare grafic ce poate fi utilizat complet gratuit chiar și online. Într-o zonă specială se trag şi se aşează blocuri grafice într-o anumită ordine, pentru a crea secvenţial diverse jocuri, poveşti interactive, prezentări de tot felul, muzică ş.a.m.d.. Scratch înseamnă programare distractivă prin apelarea la un mix perfect de joacă, design şi învăţare.

Vă aşteptăm să vă înscrieţi copiii.

_MG_2689 _MG_2690 _MG_2692 _MG_2697 _MG_2699 _MG_2702 _MG_2703 _MG_2704prib1 prib2prib4prib5